LG Chem ќе почне со произвоство на батерии во Мичиген

LG Chem
LG Chem

Јужнокорејската LG Chem ќе почне со производство на батерии за електромобили во Мичиген во втората половина од 2013. Компанијата се обидува да го обнови производството, иако побарувачката за електромобили не е на планираното ниво. Пробното производство ќе започне во Јули или Август, најави Ким Јонг-хјуин, одговорниот во одделот за батерии во LG Chem.

Американската влада одвои 150 милиони долари за финансирање на проекти за батерии, а LG Chem сама инвестира во фабрика во Мичиген за литиумско-јонски батерии вредна 304 милиони долари, со кои би снабдила околу 60.000 возила со батериски пакет, до крајот на 2013.

LG Chem обезбедува батерии за електромобилите на Шевролет – ВОЛТ и за електромобилот на Форд – Фокус Електрик од своите фабрички хали во Јужна Кореа.

Според инженерите во LG Chem, кога цените на електромобилите ќе се намалат, пазарот ќе се отвори и поголем број на електромобили ќе се возат по автострадите. Според нив, плаг-ин електричните возила имаат поголем потенцијал, отколку хибридите, бидејќи производителите потешко успеваат да се издвојат од конкуренцијата покрај строгите регулативи за помал ЦО2 отисок кои се повеќе се наметнуваат од регулаторните државни тела.

LG Chem обезбедуваат батерии и за Рено, но пазарот сеуште е лимитиран поради цените на електромобилите.

LG Chem која е дел од конголомератот LG Group произведуваа хемиски производи и обезбедува литум-јонски батерии за смартфон мобилните уреди за Apple и LG Electronics.

Со sQuba и на копно и на вода, но и под вода

sQuba е првиот автомобил кој може подеднакво да се вози и на копно, на вода, но и под вода.

sQuba
sQuba

Оригиналната идеја потекнува од 1977 Џејмс Бонд филм – The spy who loved me. sQuba може да достигне брзина 120km/h на копно, 6km/h по површината и 3km/h под вода. Ентериерот на возилото е отпорен на вода и сол, така што може да се вози по океанот. sQuba прв пат е презентиран пред пошироката јавност во Март 2008. Има три електромотра, од кои еден за патување на копно, а другите два за на вода. Работи со литиум-јонски батериски пакет кој се прополнува.

sQuba
sQuba

Извор: welldonestuff.com