Електрична ФОРД Фиеста

Електрична ФОРД Фиеста
Електрична ФОРД Фиеста

Германската команија Schaeffler има решение за електрично возило кое ќе им се допадне на купувачите.

Компанијата успешно конвертирала Ford Fiesta во електрично возило со заден погон со користење на мотор вграден во самите тракала (wheel hub motor), кој ја менува динамиката на возење на Форд-от. Можеби конверзијата на возила со ОТО мотор или мотор со внатрешно согорување во електрично возило е вистинскиот модел кој треба да се поддржи.

wheel hub motor
wheel hub motor – мотор вграден во тркало

Проектот е со директна партнерска поддршка на Форд, иако тоа сеуште не е дел од програмата на Форд наречена Blue Oval, која помага на млади и талаентирани ентузијасти, студенти, иноватори, граѓани, да добијат грантови за своите идеи; се работи за „новороденче“ на Schaeffler. Фиеста, сама по себе е популарен суб-компакт кој користи мотор со внатрешно согорување за погон на предните тркала. Форд нема направено електрична верзија на Фиеста, но се ориентираше кон Focus Electric. 

wheel hub motor
wheel hub motor – мотор вграден во тркало

Извор: schaeffler.com

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*