Денот на колективната одговорност

22 Април е Интернационален ден на планетата Земја. Мора да разбереме дека екосистемите и ресурсите на Океанија овозможуваат живот и одржливост на животот во сите форми, но особено, битна е нашата силна меѓузависност. 22 Април е ден на колективна одговорност за човештвото според Декларацијата од Рио од 1992 во која стои заложбата за хармонија на човекот и сите облици на живот со природата и поради тоа е потребно обезбедување на баланс на економските, социјални, еколошки и сите други форми на потреби за сегашните и идните генерации.

Мора да разбереме дека вмреженоста и меѓусебната зависност на сите животни облици и сите ресурси на планетата е аголот од кој мораме сите да гледаме. Во исто време тоа е и јазикот со кој е испишана и декларацијата која е обновена во 2005, а подоцна и во 2009 година во ОН: A/RES/63/278.

General asembly UN
General asembly UN

Извор: un.org/en/events/motherearthday/

 

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*