(видео) Капланова турбина | Хидроенергија

Каплановата е турбина е еволуција или природно опишано, подобрена Францисова турбина. Тоа е тип на пропелерна турбина со адаптабилни перки.

Иновацијата на Капалновата турбина овозможува производство на електрична енергија при ниска висина на браните.

kaplan turbine
kaplan turbine

Развиена е од австрискиот професор Виктор Каплан во 1913 година, кој направил комбинација на автоматски адаптабилните влезови за вода во турбината со автоматски адаптабилните перки (види слика) за да се развијат разните нивоа на проток и брзина на вода.

KaplanTurbine and GeneratorShaft
KaplanTurbine and GeneratorShaft

Уште едно видео за Каплановата турбина! Уживајте! 🙂

Извор: LearnEngineering

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*