(видео) Пелтонова турбина | Хидроенергија

Пелтоновата турбина е импулсна турбина која е иновација на Лестер Алан Пелтон.

3Д дизајн:

pelton turbine 3D
pelton turbine 3D

Работниот флуид, најчесто вода, ја трансформира потенцијалната и кинетичка енергија преку осовина до генераторот за производство на ел. енергија.

pelton-turbine
pelton-turbine

Старите водени тркала се предвесник на модерните Пелтонови турбини!

Во видеото се спомнува поимот head, се работи за висина од која водата или друг вискозен флуид доаѓа до турбината.

vertical assembly of pelton turbine
vertical assembly of pelton turbine

Пелтоновата турбина е преферирана турбина во хидроелектраните поради своите карактеристики.

vertical pelton
vertical pelton

Извор: LearnEngineering

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*