Автономна ветерна турбина која всушност е авион

how it works
how it works

На 9ти мај 2013 тимот на Макaни тестираше комплетно автономен авион-систем кој ќе функционира како ветерна турбина-генератор. На видеото може да се види идејата од лансирање и полетување преку генерирање на електрична енергија и слетување, вклучително со слики од претходни тестирања.

wind-propeller
wind-propeller

Верзија на истотоо видео со брзина на камера 5x, може да погледнете, тука.

Авионската ветерна турбина на Макани е поврзана со електричен кабел со посебни карактеристики поради евентуално кинење, при што генерирањето на електрична енергија се одвива со кружни движења на авионот-генератор-турбина во огромни кружни циклуси каде што ветерот е силен и константен. Овој тип авио-ветерен-генератор елиминира 90 проценти од материјалот кој се употребува при конвенционалните ветерни турбини при што најголемата придобивка е пристапот на големи височини и над платформи кои се оф-шор каде што има големи и силни ветрови со релативно константни и предвидливи брзини.

Извор: makanipower.com

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*