(видео) Ветерни електрани Богданци | Информации

Во видеото се распоредени основните податоци, имено, инсталирана моќ на секоја ветерна-турбина, просек од 2 до 2.5 MW, вкупно 50 MW; средно годишно производство, според студиите, околу 125 [GWh], но да го заокружиме на 100 [GWh], поврзување со електроенергетскиот систем на 110 [кV] мрежа и 60 [MVA] трафо. Според информациите од ЕЛЕМ, вредноста на проектот е околу 55 милиони евра, од кои 40 проценти се средства на АД ЕЛЕМ, а 60 проценти се кредитна линија од страна на германската KFW банка.

Освен Богданци, постојат најмалку уште десетина позиции низ Македонија на кои ќе може да се инсталираат ветерни паркови.

Извор: АД ЕЛЕМ

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*