(видео) Љупчо Гаштеовски | Стаклен ѕвон над градот Скопје

Екологот и енергетичар Љупчо Гаштеовски пишува како научнички колумнист во дневните весници на темите загадување, екологија и на работилницата го опиша феноменот на стаклено ѕвоно кој ни се се случи лани зимата 2013 и почетокот на 2014 во Скопје; описот на феноменот почнува со таложењето на честичките во подножјето на градот и подигнување на слоевите со странични млазови воздух кои одат под наталожената обланда во подножјето на градот, лизгајќи се по планинските линии околу скопје и од долу го подигнуваат загадувачкиот слој, но не успеваат да го подигнат надвор од котлината и да го растераат над планините околу Скопје; погледнете го опишувањето на феноменот, кој е веројатно дека ќе ни се случи повторно, а мораме да реагираме и да бараме мерки итн. download презентација 2_Гаштеовски

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*