Електричен картинг | Студентски проект при ФЕИТ

На Факултетот за електротехника и информациски технологии, во Лабораторијата за електрични машини, трансформатори и апарати (при ИЕМТА) и Лабораторијата за електротермија, електрично заварување и електричен сообраќај (при ИЕЕЗЕС), во два семестра во 2015 и 2016 година, група на студенти и професори заедно со соработници вон факултетот, работеа на студентски проект: Електричен картинг! Тимот е именуван ЕЛ_КА: ФБ страна.

е-картинг | тест на еднонасочен мотор
Е-картинг | Тест на еднонасочен мотор

Промоцијата на возилото се одржа на 24 јуни 2016 во рамки на факултетските простории и лаборатории, а прилика за возење и разговор или информации за возилото може да се добијат на факултетот и во институтите.

13465961_10206749720529395_5359705246699671145_nСо големо задоволство како Е-мобилност го следевме прогресот на градба, директно во училниците и лабораториите, заедно со тимот ЕЛ_КА и може да напишеме дека во Македонија постојат капацитети за градба на електрични возила.

е-картинг || лабораторија за електротермија, електрично заварување, електричен сообраќај
Е-картинг | Лабораторија за електротермија, електрично заварување, електричен сообраќај

Особено во делот и решенијата за електричниот дел, постојат капацитети и знаење и за посериозни подвизи во електрични возила.

е-картинг || институт за ел. машини, трансформатори и апарати
Е-картинг | Лабораторија за ел. машини, трансформатори и апарати

Во очекување на нови проекти од факултетот,  ве повикуваме да дојдете на возење на картингот, за што ќе закажеме средба во новата учебна 2016/2017 година, во соработка со факултетот и колегите. Според информациите од тимот, во припрема се студентски трудови, базирани на самоградбата на електрично возило, за кои ќе пишуваме дополнително.

е-картинг | студентски проект | ФЕИТ
Електричен картинг | Студентски проект | ФЕИТ
Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*