Иницијативи на Е-мобилност | Oпштини, државна управа, влада

Ви ги приложуваме доставените иницијативи поднесени од нашата организација до Општина Битола, Охрид, Куманово, Кочани, Центар, Штип, Струмица, Тетово, потоа до Град Скопје, до Министерството за економија, до Министерството за транспорт и врски и до Јавното претпријатие за државни патишта како и до Владата на Република Македонија, кои се однесуваат на субвенции за бесплатни паркинзи, бесплатни патарини, бесплатни регистрации и други поволности, како и детални предлози за субвенции на повеќе категории електрични возила и за преработки. Сите иницијативи се поднесени во 2015 година.

Иницијатива до Град Скопје
Иницијатива до Општина Центар
Иницијатива до Општина Штип
Иницијатива до Општина Охрид
Иницијатива до Општина Куманово
Иницијатива до Општина Кочани
Иницијатива до Општина Битола
Иницијатива до Општина Тетово
Иницијатива до Општина Струмица
Иницијатива за ослободување од плаќање патарини до Влада на РМ
Иницијатива – Предлог за субвенционирање при набавка на електрични возила и преработки
Известување од Министерство за економија
Известување од Влада на РМ – доставено до министерства и заменик министер на Влада
Известување за одлука од Општина Кочани
Известување Влада на РМ

Имаме остварено и десетици контакти без позначаен успех. За нашите иницијативи за жал сите претходно споменати институции беа целосно „глуви“ и неодговорни со исклучок на Општина Струмица која во целост ја прифати нашата идеја и иницијатива, од Општина Кочани единствено добивме одговор дека тоа што го предлагаме е прифатливо за нив, но немаме информација дека е операционализирано, а Општина Центар ја прифати идејата за бесплатно паркирање на сите отворени јавни паркиралишта со кои стопанисува јавното претпријатие, во паркинг секторот означен со знакот за хибридни и електрични возила со одлука на ниво на совет, но ваквата идеја ја претстави како сопствена без да го прифати фактот дека иницијативата беше на Е-мобилност со доставен документ до архива. Одговор добивме и од Владата, Министерствата за транспорт и Министерството за економија и Јавното претпријатие за државни патишта, но за жал без конкретна активност од нивна страна.

Организацијата за електрични возила Електромобилност Македонија во последните четири години организираше 3 работилници за инженерски кадри и ентузијасти (2013, 2014 и 2015; сите предавања тука), понатаму 2 меѓународни конференции за ел. возила (2013 и 2015), како и 3 едукативни настани за млади (2014, 2015 и 2016) и ЕКСПО за електрични возила, поднесовме иницијативи до институциите, блиску соработуваме со природно-научни и технички институти при Универзитетот во Скопје, одржуваме предавања и сме присутни на форуми, дебати и медими. Остварени се студиски посети кај сродни организации во Словенија, Бугарија, Шведска, Италија. Впрочем, порталот е организиран како отворена база од сите материјали кои ги генерираме и им припаѓа на сите заинтереирани за дисциплината. Финансирањето на Електромобилност е исклучиво од нашето членство.

Be Sociable, Share!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

*